طرز تهیه کماج همدانی با خمیرمایه و بدون خمیرمایه - وبلاگ دریا
طرز تهیه کماج همدانی با خمیرمایه و بدون خمیرمایه
به گزارش وبلاگ دریا، کماج همدانی از انواع کلوچه های اصیل و قدیمی ایرانی است و یکی از سوغاتی های اصلی همدان به شمار می رود. البته در استان های مازندران، کرمان، کردستان، اصفهان، مرکزی و بوشهر نیز شیرینی و نان هایی تحت عنوان کماج با دستور پخت های متفاوت پخته می گردد. در این مقاله وبلاگ خبرنگاران با طرز تهیه کماج همدانی همراه ما باشید.
کماج همدانی
از مواد اصلی تشکیل دهنده کماج آرد سفید و شکر است. این کلوچه یک میان وعده لذیذ است، با استفاده از این دستور پخت کماج همدانی مجلسی می توانید هر زمان که خواستید آن را تازه و گرم، همراه با چای تازه دم نوش جان کنید. در این مقاله دو طرز تهیه کماج همدانی بدون خمیر مایه و با خمیر مایه آورده شده تا بتوانید متناسب با سلیقه خود هر کدام خواستید را درست کنید.
مواد لازم طرز تهیه کماج همدانی (با خمیر مایه)
مواد اولیه خمیر کماج همدانی
میزان لازم
آرد
750 گرم
آب
300 میلی لیتر
تخم مرغ
3 عدد
روغن مایع
100 گرم
خمیر مایه فوری
20 گرم
شکر
180 گرم
نمک
یک چهارم قاشق چایخوری
مواد اولیه مواد میانی کماج همدانی
میزان لازم
مغز گردو خرد شده
3 قاشق سوپ خوری
شکر
2 قاشق سوپ خوری
پودر دارچین
1 قاشق چای خوری
کره
15 گرم
شکلات میله ای ضد حرارت (دلخواه)
به میزان لازم
مواد اولیه رومال کماج همدانی
میزان لازم
زرده تخم مرغ
1 عدد
شیر
یک قاشق چای خوری
زعفران دم نموده
1 قاشق غذاخوری
کنجد
به میزان لازم
طرز تهیه کماج همدانی (با خمیر مایه)
آرد را سه بار الک کنید.
فر را در دمای 160 درجه تنظیم کنید تا بعد از آماده کردن مواد فر داغ شده باشد.
آرد، نمک و خمیر مایع فوری را در یک ظرف با هم مخلوط کنید.
روغن مایع، تخم مرغ و آب را در یک ظرف دیگر مخلوط کنید.
وسط مواد خشک را گود کنید و آرام از مواد خیس درون آن بریزید. با قاشق مخلوط کنید و آرام ورز دهید.
ورز دادن را تا آنجا ادامه دهید که خمیر به دستتان نچسبد و به اصطلاح خود را جمع کند.
برای خارج کردن خمیر از چسبندگی می توانید کمی آرد به آن اضافه کنید. البته بهتر است با ورز دادن آن را از چسبندگی خارج کنید و در صورت لزوم از آرد اضافه کنید.
خمیر را در یک ظرف چرب شده بگذارید، روی آن را بپوشانید و آن را به مدت یک ساعت و نیم در جای گرم و تاریک بگذارید تا حجمش دو برابر گردد.
مغز گردو خرد شده، شکر و دارچین را با هم مخلوط کنید و کنار بگذارید.
خمیر را آورده، مشت خود را به آرامی درون آن فرو کنید تا هوای آن خارج گردد. در همین حالت کمی آن را ورز دهید.
به میزان یک نارنگی از خمیر جدا کنید و از مواد میانی درون آن پر کنید.
می توانید تعدادی را از مخلوط گردو پر کنید، تعدادی را از شکلات میله ای و تعدادی را بدون مواد میانی بپزید.
روی سینی فر کاغذ روغنی بگذارید یا چرب و سپس آرد پاشی کنید.
هر کدام از خمیرهای جدا نموده را با فاصله روی سینی بگذارید و کمی آن را پهن کنید. نیم ساعت به خمیرها در همین حالت استراحت بدهید تا حجیم تر بشوند.
می توانید روی خمیر را با مهر یا با لبه قاشق طرح بیندازید.
زرده تخم مرغ، زعفران دم نموده و شیر را مخلوط کنید تا یکدست گردد و با برس روی کماج ها را آغشته از آن کنید.
کمی کنجد روی کماج ها بپاشید.
سینی فر را به مدت 25 دقیقه در فر 160 درجه بگذارید.
کماج ها آماده هستند. پس از سرد شدن جدا نموده و با چای تازه دم میل کنید. نوش جان.
نکات تکمیلی طرز تهیه کماج همدانی (با خمیر مایه)
می توانید به جای بیکینگ پودر از یک و نیم قاشق چای خوری جوش شیرین بهره ببرید.
می توانید به جای روغن از کره ای که به دمای محیط رسیده و نرم شده است بهره ببرید.
برای داشتن کماج های لذیذتر می توانید به جای آب از شیر بهره ببرید.
زعفران در مواد رومال برای از بین بردن بوی تخم مرغ کاربرد دارد.
زمان آماده سازی: 30 دقیقه
زمان پخت: 30 دقیقه
مواد اولیه مناسب برای: 25 نفر
جدول ارزش غذایی کماج همدانی
تشکیل دهنده اصلی
میزان در 100 گرم
انرژی
502 کیلوکالری
کربوهیدرات
64.50 گرم
پروتئین
6.10 گرم
چربی
24.10 گرم
آب
3.70 گرم
فیبر
1.80 گرم
قند
15.08 گرم
کلسترول
20.00 میلی گرم
مواد لازم طرز تهیه کماج همدانی (بدون خمیر مایه)
مواد اولیه برای تهیه خمیر کماج همدانی
میزان لازم
آرد
500 گرم
ماست
200 گرم
شکر
200 گرم
کره
100 گرم
شربت بار
4 قاشق غذاخوری
بکینگ پودر
2 قاشق چای خوری
وانیل
1 قاشق چای خوری
مواد اولیه مواد میانی کماج همدانی
میزان لازم
مغز گردو خرد شده
3 قاشق سوپ خوری
شکر
2 قاشق سوپ خوری
پودر دارچین
1 قاشق سوپ خوری
کره نرم شده
15 گرم
مواد اولیه رومال کماج همدانی
میزان لازم
زرده تخم مرغ
2 عدد
زعفران دم نموده
1 قاشق غذاخوری
شیر
1 قاشق غذاخوری
کنجد
به میزان لازم
طرز تهیه کماج همدانی (بدون خمیر مایه)
آرد و بیکینگ پودر را مخلوط نموده و سه بار الک کنید و کنار بگذارید.
فر را در دمای 180 درجه روشن کنید تا زمان پخت کماج به میزان کافی داغ شده باشد.
مغز گردو خرد شده، دارچین، کره و شکر را مخلوط کنید و کنار بگذارید.
شکر و ماست را با هم مخلوط کنید. روغن یا کره ای را به آن ها اضافه کنید و هم بزنید.
وانیل و شربت بار را روی مواد دیگر بریزید و مخلوط کنید.
آرد و بیکینگ پودر را کم کم به مواد دیگر اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر نرمی به دست بیاید.
خمیر را ورز دهید تا دیگر به دست نچسبد. اگر احتیاج بود به آن آرد اضافه کنید اما سعی کنید تا آن جا که امکان دارد با ورز دادن خمیر را از حالت چسبناک خارج کنید.
از خمیر به میزان یک نارنگی بردارید، از ترکیب شکر و گردو که از قبل آماده نموده اید درون خمیرها را پر کنید و روی سینی فر چرب شده پهن کنید.
خمیرها را با فاصله درون سینی فر بگذارید. می توانید با مهر روی آن نقش بیندازید.
زرده تخم مرغ، زعفران دم نموده و شیر را مخلوط کنید و زمانی که یکدست شد با برس روی کماج ها بمالید.
میزانی کنجد بردارید و روی کماج ها بپاشید.
سینی فر را برای 15 دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید.
بعد از 15 دقیقه اگر روی کماج ها زرد و طلایی نشده بود گریل فر را روشن کنید و تا زمانی که طلایی رنگ نشدند صبر کنید.
اجازه دهید برای پنج دقیقه فر در حالت خاموش بماند و سپس سینی را بیرون آورده و دوباره صبر کنید تا کماج ها سرد شوند.
کماج ها تازه و گرم آماده سرو هستند.
نکات تکمیلی طرز تهیه کماج همدانی (بدون خمیر مایه)
می توانید کماج را به جای گردو و شکر از شکلات میله ای پر کنید. بعلاوه می توانید بدون مواد میانی آن را بپزید.
می توانید روی سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید یا ابتدا آن را با برس چرب نموده و سپس آرد پاشی کنید.
مواد اولیه مناسب برای: 20 نفر
زمان آماده سازی: 30 دقیقه
زمان پخت: 20 دقیقه
انرژی کماج همدانی: 502 کیلوکالری
سخن آخر
کماج همدانی از کلوچه ها و شیرینی های لذیذ است و به عنوان سوغات همدان شناخته می شد. عمدتاً از آرد، شکر و مواد میانی که شامل گردو و دارچین است تهیه می گردد. در این بلاگ دو نوع طرز تهیه کماج همدانی یکی با خمیر مایه و دیگری بدون خمیر مایه آنالیز شد. خبر خوب آنکه می توانید همین حالا مواد اولیه آن را از وبلاگ دریا سفارش داده، در منزل تحویل بگیرید و دست به کار شوید. نباید فراموش کنید نکات و تجربیات خود را در طرز تهیه کماج همدانی برای ما بنویسید.