بخش خصوصی وارد عرصه پژوهش شود
به گزارش وبلاگ دریا، دکتر سعید نمکی امروز در پنجمین همایش بررسی شیوه های دستیابی به مرجعیت علمی و پژوهشی در محل وزارت بهداشت گفت: باید بخش خصوصی به پژوهش وارد شود. یکی از گرفتاری های ما این است که بخش خصوصی به دلایل مختلف به پژوهش وارد نمی شود البته ما بخش خصوصی مقتدری هم در کشور نداریم. اما می بینید که پژوهش در بخش هایی اعتلا پیدا کرده که بخش خصوصی وارد شده است زیرا چند برابر بخش دولتی سرمایه وارد می کند، در پژوهش مشارکت می کند و محصولات را پیش خرید می کند.
وی تاکید کرد: خوشبختانه با تشکیل شرکت های دانش بنیان، حمایت صندوق ها و ورود دانشمندان جوان که تلاش بسکمک را شروع کردند و تشکیل هزار شرکت دانش بنیان در حوزه علوم پزشکی شاید شروع مناسبی برای ورود بخش خصوصی به پژوهش باشد.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه توسعه یافتگی چیست اعلام نمود: ما پنج برنامه توسعه قبل از انقلاب داشتیم که من به تازگی یک برنامه ای را پیدا کردم که در سال 1309 نوشته شده بود و برنامه توسعه فنی و صنعتی کشور در آن زمان بود. با احتساب این برنامه، 6 برنامه قبل و 6 برنامه بعد انقلاب اسلامی به موضوع توسعه اختصاص یافته اما آنچه در آنها ملاک بوده این بوده که چقدر نفت داریم و چه میزان می توانیم زیرساخت ها را توسعه دهیم و هیچ حرفی از نیروی انسانی نیست.
وی اضافه کرد: در ادبیات توسعه جهان هدف نهایی توسعه یافتگی، انسان توسعه یافته است و ما هرگز به این فکر نکرده ایم که انسان توسعه یافته محقق نخواهد شد مگر به آموزش و پژوهش. کشورهایی که به آموزش و پژوهش اولویت داده اند بازی را برده اند.
نمکی گفت: متاسفانه ما در امر پژوهش گرچه کارهای زیادی کرده ایم اما راه طولانی در پیش داریم. معتقدم باید از دبستان به افراد پژوهش را یاد دهیم. نه اینکه پژوهشگر در مدرسه پیدا کنیم بلکه باید روح جستجوگر انسان ها را بیدار کنیم. اگر آموزش و پرورشی داشته باشیم که روحیه جستجوگری ایجاد کند و معلمانی داشته باشیم که روحیه پاسخگویی داشته باشند، می توانیم به پژوهش امیدوار باشیم.
وی اعلام نمود: دانشگاه های علوم پزشکی با کثرتی که دارند و دانشمندانی که در آنها رشد می کنند، به شدت غرور ملی را می افزایند. وقتی می بینم در شهرهای کوچک دانشجویان و محققان جوان حضور موثری دارند بسیار خوشنود می شوم. علت این تحول این است که انسان های خوش فکر و مومن و متعهد در آن شهرها کار خود را شروع کرده اند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: پژوهش های ما گرچه می توانند جنبه های مختلفی را شامل شوند اما یکی از بزرگترین وظایف پژوهش این است که پاسخ هایی را برای مسائل نظام ارائه خدمت فراهم کنن و راهکارهایی را ارائه دهند.
وی یادآور شد: در جریان کووید 19 در غافلگیری روزهای اول دیدیم که هنوز خیلی از پاسخ ها را برای نیازهای کشور فراهم نکرده ایم. وقتی به عنوان فرمانده این موضوع درگیر تهیه ماسک N95 برای کادر درمان بودم دیدم که هنوز نتوانسته ایم برای برخی پرسش ها پاسخ داشته باشیم.
نمکی گفت: اما آنچه مرا دلگرم کرد توان بسیار زیاد نیروی انسانی ما در کشور است و ما با همه همسایگان خودمان تفاوت داریم. ما در مدت 50 روز از یک وارد کننده تجهیزات مرتبط با کووید 19 به یک تولید کننده و به سرعت به یک صادر کننده تبدیل شدیم. یعنی نیروی انسانی فرهیخته و توانمند به ما کمک کرد که این توان را بدست آوردیم.
وی اضافه کرد: در عرض یک ماه 1100 تخت آی سی یو ایجاد کردیم. در کشور ما یک بیمار مبتلا به کووید 19 در پشت در بیمارستان سرگردان نشد اما در کشورهای اروپایی و آمریکا دیدید که چه وضعیتی برای بیمارستان ها رخ داد.
وزیر بهداشت تاکید کرد: روحیه جهادگرایی و و توانمندی علمی گروه پزشکی مهمترین قابلیت نیروی انسانی علوم پزشکی در ایران است. تردید ندارم که با این شیوه ای که انتخاب کردیم راه های سخت را سریع تر می پیماییم.
وی گفت: پروژه های تحقیقاتی را باید به سمت و سویی ببریم که به سمت حل کردن مسائل مردم و گره های سخت و سنگینی که تحریم ها در سر راه ما گذاشته، باشد.
نمکی تاکید کرد: آنچه به عنوان بودجه تحقیقات و پژوهش داریم صرف می کنیم بسیار ناچیز است و قبول دارم اما بدانید که سخت ترین سال اقتصادی بعد از انقلاب را طی می کنیم. اما کشورهایی که رشد کرده اند هم در سخت ترین شرایط به پژوهش به صورت ویژه توجه کرده اند. به هر حال با همه سختی ها تلاش می کنیم که بودجه مناسبی تهیه کنیم.
منبع: خبرگزاری مهر