تهدیدهای ارزان ترین عشق خیابانیِ دختر ها
به گزارش وبلاگ دریا، تهران (پانا) - دختر ها عاشقش هستند، منظورمان کیف و کفش برند های مشهور و پالتو پوست و ساعت مارک و البته طلا و جواهر نیست. در واقع آن ها ارزان ترین عشق دختر ها هستند: لواشک، آلوچه، تمبرهندی و قره قروت.
به گزارش برترین ها، این خوراکی های سنتی پرطرفدار ایرانی اما می توانند مانند یک شمشیر دو لبه عمل کنند! اما چرا؟ این خوراکی ها اگر بهداشتی تهیه شوند و در آنها مواد افزودنی مضر به کار نرود انتخاب خوبی برای میان وعده های غذایی به شمار می آیند، اما اگر در تهیه آنها بهداشت لحاظ نشود و از موادی مانند رنگ های مصنوعی و جوهرلیمو استفاده شود، می توانند حتی جان شما را به خطر بیندازند! پس چطور می توان از این خوراکی های لذیذ و ترش مزه سود برد؟ 2 نفر از مطرح ترین متخصصان تغذیه ایران به شما هشدار می دهند.
لواشک می تواند شما را چاق کند
لواشک یا اکستراکت عصاره خشک شده میوه هاست که می تواند کم و بیش همان خواص میوه را داشته باشد با این تفاوت که نسبت به میوه تازه آب کمتری دارد و مقداری نمک به آن اضافه شده است. البته ممکن است غلظت برخی مواد محلول در آب آن نسبت به میوه اصلی کمتر باشد. برای مثال ویتامین C لواشک از ویتامین C میوه ای که از آن تهیه شده، کمتر است. از لحاظ مقدار کالری هم میوه خشک شده در واحد، حجم کالری بیشتری نسبت به میوه تازه دارد. آلوچه هم مانند لواشک نسبت به میوه تازه کالری بیشتری دارد اما رطوبتش مقداری از لواشک بیشتر است.
از لواشک و آلوچه می توان به عنوان میان وعده استفاده کرد اما کسانی که فشارخون دارند و نمی توانند نمک زیاد مصرف کنند نباید در مصرف این خوراکی ها زیاده روی کنند. از طرف دیگر باید مطمئن شوید در تهیه لواشک اصول بهداشتی رعایت شده است زیرا این خوراکی ها اغلب سطح آلودگی شان بسیار بالاست و می توانند باعث ایجاد مسائل گوارشی و بیماری های عفونی شوند. این تفکر که کالری لواشک و آلوچه پایین است و مجازیم هرقدر دوست داریم از آنها بخوریم کاملا اشتباه است.
همانطور که گفته شد کالری این خوراکی ها نسبت به میوه تازه در واحد حجم بیشتر است، بنابراین اگر در مصرف آنها زیاده روی کنید، دچار اضافه وزن می شوید! از طرف دیگر این خوراکی ها می توانند باعث افزایش اشتها و درنتیجه شکسته شدن رژیم غذایی شوند. کالری انواع لواشک و آلوچه باتوجه به مواد به کار رفته در آنها و مقدار غلظت شان می تواند متفاوت باشد. مقدار کالری قره قروت در هر یکصدگرم 240 کالری، تمبر هندی بادانه 115 کالری و تمبر هندی بدون دانه 240 کالری است.
تمر هندی بهتر از آلوچه
تمرهندی میوه ای است که در ترکیب آن مقداری پروتئین، مواد اسیدی و ویتامین C وجود دارد. این خوراکی می تواند بخشی از نیاز روزانه ما را برآورده سازد. البته باتوجه به نوع فرآوری اش می تواند در برخی افراد مسائل گوارشی ایجاد کند، به همین دلیل افرادی که دچار مسائل گوارشی یا سوءهاضمه هستند باید با احتیاط بیشتری آن را مصرف کنند. البته لواشک و آلوچه هم از آنجایی که میوه خشک شده هستند، می توانند اسیدیته معده را مقداری افزایش دهند.
گاهی اوقات حتی ممکن است لازم باشد فرد از خوردن آنها پرهیز کند. شایان ذکر است تمر هندی در مقایسه با آلوچه گزینه بهتری است و خواص بیشتر و مضرات کمتری دارد.
در هفته چقدر لواشک و آلوچه بخوریم؟
همیشه باید در مصرف تمامی مواد غذایی تعادل را حفظ کرد. لواشک، آلوچه و تمبرهندی در هرم موادغذایی به گروه میوه ها تعلق دارند. اگر بخواهید رژیم روزانه خود را به این خوراکی ها محدود کنید، اشتباه بزرگی مرتکب شده اید، چون این موادغذایی در فرایند تهیه مقداری از آب و ویتامین هایشان را از دست می دهند. اگر در حد تعادل هفته ای یک تا 2 وعده به صورت محدود از آنها استفاده کنید مسئله ای برایتان پیش نخواهد آمد، البته به شرطی که ممنوعیت مصرف نمک نداشته باشید. جالب است بدانید آلوچه، لواشک و تمبرهندی ملین هستند و می توانند بر درمان یبوست تاثیر مثبت بگذارند.
جوهر لیموی به کار رفته در آنها می تواند کل بافت مخاطی را از دهان تا مری و معده آزرده کند.
لواشک های کنار خیابانی و خطر سرطان؟!
لواشک، آلوچه و سایر خوراکی هایی که از طریق دستفروش ها تهیه می شوند جدا از اینکه کاملا غیربهداشتی محسوب می شوند حاوی مقادیری رنگ مصنوعی و جوهر لیمو هستند. هر کدام از این رنگ های مصنوعی قطعا مضراتی دارند و ممکن است باعث مسائل کبدی، گوارشی و حتی سرطان شوند! ضمن اینکه جوهر لیموی به کار رفته در آنها می تواند کل بافت مخاطی را از دهان تا مری و معده آزرده کند، حتی می تواند باعث ایجاد زخم های مجرای گوارشی شود که درنهایت این زخم ها ممکن است به صورت بالقوه تبدیل به برخی بدخیمی ها شود.
خانگی یا صنعتی؟
لواشک های خانگی اگر با رعایت بهداشت کامل تهیه شوند و از زمان تهیه آنها مدت زیادی نگذشته باشد نسبت به لواشک های صنعتی ارجحیت دارند. خشک کردن میوه یکی از قدیمی ترین فرایندهای کشف شده از طریق بشر متمدن است و قرن هاست که مورد استفاده قرار می گیرد، البته به شرطی که میوه ها در شرایط مطلوبی نگهداری شوند و فاسد نشوند. لواشک های صنعتی هم اگر بهداشتی باشند و در مصرف آنها تعادل رعایت شود گزینه خوبی به حساب می آیند. لواشک ها و آلوچه های صنعتی معمولا حاوی مقادیری شکر و نمک هستند و می توانند برای مبتلایان به دیابت و فشارخون مضر باشند.
منبعی سرشار از پروتئین و کلسیم
قره قروت فرآورده ای است که از محصولات لبنی مانند ماست و کشک به دست می آید. این خوراکی منبعی سرشار از کلسیم و پروتئین است. درواقع مقدار پروتئین و کلسیم ترکیبات کنسانتره لبنی به طور قابل توجهی نسبت به ماده اولیه مانند شیر، دوغ و ماست بیشتر است و هرقدر این محصولات بیشتر کنسانتره و متراکم شوند پروتئین و کلسیم شان هم بیشتر می شود. طعم ترشی آن هم به دلیل تخمیر لاکتوز یا قند شیر است که تبدیل به اسید لاکتیک می شود. علاوه براین در تهیه قره قروت ممکن است از مقدار زیادی نمک استفاده شود، بنابراین مصرف بیش از حد آن به دلیل مقدار زیاد نمک و طعم ترشی زیاد می تواند مشکل ساز باشد.
مصرف متعادل قره قروت حدود 10 تا 20 گرم در روز مشکل خاصی ایجاد نمی کند، البته به شرطی که با رعایت نکات بهداشتی تهیه شده باشد و نمک زیادی در آن به کار نرفته باشد. با این حال ترکیبات اسیدی آن محرک ترشح اسید معده است و مانند هر خوراکی دیگری مصرف بی رویه اش می تواند به دستگاه گوارش آسیب بزند اما خیلی روی PH خون اثر نمی گذارد و منجر به برداشت املاح از استخوان ها نمی شود. همچنین اگر مقدار زیادی نمک داشته باشد مصرف زیاد آن می تواند به طور غیرمستقیم منجر به دفع کلسیم از بدن شود.
ترش مزه ها به دندان ها آسیب می زند
مصرف مکرر و فراوان تمامی ترکیبات اسیدی مانند قره قروت، لواشک، لیموترش و... می تواند منجر به از بین رفتن بافت مینای دندان و نهایتا آسیب جدی به دندان ها و مخاط دهان شود. برخی افراد عادت دارند لیمو را به دندانشان می گیرند و نمی دانند این کار چه آسیبی به دندان هایشان می زند! این اسیدها هرچند که از لحاظ شیمیایی جزء اسیدهای ضعیف هستند اما مصرف زیاد آنها می تواند دردسرساز باشد.
منبع: خبرگزاری پانا