استرس در نوزادان و بچه ها و راه های مقابله با آن
به گزارش وبلاگ دریا، استرس در نوزادان موجب بروز اختلال در فعالیت مغز و رفتار نوزاد می شود. بدین ترتیب نوزاد درد بیشتری حس می کند. پژوهش ها نشان داده است که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، سطح استرس پایین تری دارند.
وبلاگ دریا | سرویس مادر و کودک - استرس پدیده ای است که در نوزادان و بچه ها دیده می شود و اثرات ناخوشایندی بر رشد جسمی و عاطفی آنان می گذارد. مطلعی از نشانه های استرس در نوزادان و راه های مقابله با آن، موجب می شود رفتار مطلعانه ای در برابر آن داشته باشیم.
استرس در نوزادان
یک پژوهش جدید نشان می دهد که استرس در نوزادان، باعث می شود مغز آن ها به درد پاسخ شدیدی نشان دهد. با این حال، شما هرگز از روی رفتار نوزاد، قادر به درک این مساله نیستید. پژوهش ها نشان می دهد که استرس منجر به یک اختلال ظاهری بین فعالیت مغز نوزادان و رفتار آن ها می شود.
لورا جونز از دانشگاه کالج لندن می گوید: وقتی نوزادان یک عمل دردناک را تجربه می کنند، فعالیت مغز و واکنش های رفتاری آن ها مانند گریه کردن و خشمگین شدن به طور منطقی با هم هماهنگ است. وی ادامه می دهد: نوزادانی که تحت تأثیر استرس قرار دارند، واکنش های بیشتری در مغزشان اتفاق می افتد، اما این فعالیت بیشتر مغز با رفتار آن ها همخوانی ندارد.
جونز و همکارانش می دانستند که بزرگسالان تحت استرس اغلب احساس درد بیشتری می کنند. آن ها در مطالعه جدید می خواستند بررسی کنند که این مساله در نوزادان نیز درست است یا خیر. بدین منظور 56 نوزاد پسر و دختر سالم را مورد بررسی قرار دادند. آنها با اندازه گیری هورمون استرس (کورتیزول) موجود در بزاق، الگو های ضربان قلب، پاسخ درد نوزادان با استفاده از فعالیت مغز EEG و حالت چهره، میزان استرس در نوزادان را اندازه گیری کردند.
داده ها نشان داد که نوزادان با سطوح بالاتری از استرس، واکنش مغزی بیشتری نشان می دهند. با این حال، این فعالیت شدید در مغز منجر به تغییر در رفتار نوزادان نمی شود.
شیردهی و کاهش استرس در نوزادان
مزایای جسمی و روانی شیردهی برای مادران و نوزادان بر همگان آشکار است. اما آیا شیردهی می تواند موجب بروز تغییرات ژنتیکی در نوزاد شود؟ تحقیقات جدید نشان می دهد که بین شیردهی و تغییرات ژنتیکی که منجر به کاهش استرس در نوزادان می شود، ارتباط وجود دارد.
پژوهشی که در مجله Pediatrics در سپتامبر 2018 توسط دکتر لستر، منتشر شده است، نشان می دهد: مراقبت و شیردهی مادر باعث تغییر ژنتیکی در نوزاد می شود و پاسخ فیزیولوژیکی نوزاد به استرس، به ویژه انتشار هورمون کورتیزول، را تنظیم می کند.
دکتر لستر و همکارانش بیش از 40 نوزاد سالم، و مادرانشان را بررسی کردند. نیمی از آن ها در پنج ماه اول تولد از شیر مادر تغذیه می کردند و نیم دیگر شیر خشک می خوردند. آن ها واکنش پذیری هورمون استرس (کورتیزول) موجود در بزاق نوزاد را با استفاده از روش متقابل مادر و نوزاد اندازه گیری کردند.
نتایج تحقیق نشان داد که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، نسبت به گروه دیگر، استرس کمتری را تجربه می کنند.
بیشتر بخوانید: تاثیر استرس و عصبانیت بر شیر مادراسترس در بچه ها
استرس دوران کودکی نشان دهنده شرایطی است که نیاز به انطباق و تغییر دارد. استرس ممکن است ناشی از تغییرات مثبت، مانند شروع یک فعالیت جدید باشد. اما بیشتر اوقات با تغییرات منفی مانند بیماری یا مرگ در خانواده در ارتباط است. شما می توانید با شناختن نشانه های استرس در کودک و آموزش روش های موثر برای مقابله با آن به کودک خود کمک کنید.
دلایل بروز استرس در بچه ها
استرس ممکن است پاسخ کودک به تغییری منفی در زندگی او باشد. استرس در مقادیر کم، برای کودک مفید است. اما استرس بیش از حد می تواند بر روی فکر، عملکرد و احساس کودک تاثیر نامطلوب بگذارد.
بچه ها با افزایش سن یاد می گیرند چگونه استرس خود را مدیریت کنند. بسکمک از اتفاقاتی که بزرگسالان به راحتی می توانند مدیریت کنند، باعث ایجاد استرس در بچه ها می شوند. در نتیجه، حتی تغییرات کوچک می توانند احساس امنیت و آرامش کودک را تحت تاثیر قرار دهد.
درد، آسیب جسمی، بیماری و سایر تغییرات، عوامل استرس زایی برای بچه ها است. دیگر عوامل استرس زا برای بچه ها عبارتند از:
- نگرانی در مورد مدرسه یا نمرات امتحان
- مسئولیت ها و تکالیف مدرسه و یا کلاس های آموزشی و ورزشی
- مسائل با دوستان، زورگویی و قلدری در مدرسه، یا فشار های گروه همسالان
- تغییر مدرسه، مسافرت و جابجایی دایمی، وجود مسائل مسکن یا بی خانمانی
- داشتن افکار منفی در مورد خود
- بروز تغییرات جسمانی در پسران و دختران
- طلاق یا جدایی پدر و مادر
- مسائل مالی در خانواده
- زندگی در یک خانه یا محله ناامن
نشانه های استرس در بچه ها
بچه ها ممکن است قادر به تشخیص استرس در خود نباشند. بروز نشانه های جدید یا بدتر شدن برخی رفتار ها موجب می شود که پدر و مادر از افزایش سطح استرس کودک مطلع شوند.
نشانه های فیزیکی عبارتند از:
- کاهش اشتها، تغییر در عادات غذایی
- سردرد
- شب ادراری
- کابوس های شبانه
- اختلالات خواب
- ناراحتی معده یا دل درد
- سایر علائم فیزیکی بدون وجود بیماری جسمی
علائم عاطفی یا رفتاری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب، نگرانی
- عدم آرامش و بی قراری
- افزایش ترس کودک (ترس از تاریکی، ترس از تنهایی، ترس از غریبه ها)
- وابستگی زیاد به پدر و مادر، به طوری که مایل نباشد از دیدرسش خارج شوید
- خشم، گریه، ناله کردن
- عدم کنترل احساسات
- رفتار تهاجمی یا خشونت آمیز
- بازگشت به رفتار هایی که در سن پایین تر انجام می دادند
- عدم تمایل به مشارکت در فعالیت های خانواده یا مدرسه
نحوه برخورد والدین با استرس در بچه ها
والدین می توانند با روش های سالمی به استرس بچه ها پاسخ دهند. رعایت موارد زیر در این امر شما را کمک می کند.
- خانه را محلی امن، مطمئن و قابل اعتماد برای کودک کنید.
- ایجاد روتین های خانوادگی برای بچه ها آرامش بخش است. برقراری شام خانوادگی یا شب های فیلم در هفته به کاهش یا جلوگیری از استرس در بچه ها کمک می کند.
- الگوی رفتاری مناسبی باشید. کودک به عنوان یک الگوی رفتار سالم به شما نگاه می کند. برای کنترل استرس خود و مقابله با آن از روش های درستی استفاده کنید.
- مراقب برنامه های تلویزیونی، کتاب ها و بازی های کودک باشید. مشاهده برنامه های تلویزیونی، نمایش های خشونت آمیز یا بازی های پر زد و خورد می تواند در کودک ترس و اضطراب ایجاد کند.
- کودک را از تغییراتی که در شغل، محل کار، محل تحصیل یا زندگی تان ایجاد می شود، از قبل مطلع کنید.
- زمان های آرام و لذت بخشی را با کودک بگذرانید.
- گوش دادن به فرزندتان را تمرین کنید. به فرزندتان گوش بدهید، بدون اینکه بخواهید او را نقد کنید یا راه حل ارائه دهید. بهتر است با فرزندتان در درک و حل مساله ای که برایش پیش آمده همراه شوید.
- احساس ارزشمندی به کودکتان بدهید. از تشویق و محبت و پاداش به جای مجازات استفاده کنید. سعی کنید فرزندتان را در فعالیت هایی قرار دهید که بتواند در آن ها پیروز شود.
- به کودک فرصت هایی برای انتخاب و داشتن کنترل در زندگی خود بدهید. هرچه فرزندتان احساس کند که بر شرایط کنترل دارد، بهتر می تواند به استرس هایش پاسخ دهد.
- او را به ورزش و فعالیت جسمانی علاقمند کنید.
- نشانه های استرس حل نشده را در کودک تشخیص دهید.
- اگر نشانه های استرس در کودک کاهش نیافت و از بین نرفت از درمانگر یا مشاور کمک بگیرید.
مراجعه به پزشک
اگر فرزند شما هر یک از موقعیت های زیر را تجربه می کند، با پزشک کودک ملاقات کنید.
- کودک بی علاقه، نا امید یا افسرده است.
- در مدرسه یا میان دوستان یا خانواده مشکل برقراری ارتباط دارد.
- قادر به کنترل رفتار یا خشم خود نیست.
سخن آخر اینکه
با توجه به رفتارهای کودک و شناخت نشانه های استرس در او، نسبت به رفع عوامل استرس زا در محیط خانه و مدرسه تلاش کنید.
برگرفته از: medlineplus و womenandinfants
منبع: setare.com